Carlos Zwick Architekten BDA'nın Doğa ile Bütünleşen Eseri: Haus Am See

Alman mimarlık ve sürdürülebilir tasarımın mükemmel bir örneği olan Haus Am See, doğa ile iç içe bir yaşam sunuyor.

Carlos Zwick Architekten BDA tarafından tasarlanan Haus Am See, doğayı başrolde oynatan bir mimari konseptle karşımıza çıkıyor. Yüzlerce yıllık ağaçlarla iç içe bir yaşam sunan bu ev, doğa ile iç içe bir yaşam sunuyor.

Yerinin tarihi köklerine saygı gösteren Haus Am See, bu köklerin özüne dokunmadan onlara boyun eğiyor. Yapı, terasların üzerinde yükselerek onların alanına ve formuna saygı gösteriyor. Ev, iç ve dış mekanların birbirine karıştığı bir atmosfer yaratıyor. Yüzlerce yıllık ağaçlar, evin sakinleriyle birlikte yaşıyor ve hatta bir tanesi evin içinden geçiyor. Eski meşe ve kestane ağaçlarının büyük taçları, modern ağaç evini ve onun ağaç cephesini kucaklıyor.

Haus Am See'nin tavanları, zeminleri ve duvarları çam ağacından yapılmıştır. Termal yalıtımı selüloz fiberden oluşur. Cephe, dikey dar ladin çıtalarından yapılmıştır ve çatı yüzeyleri geniş ölçüde yeşillendirilmiştir. Ev, 610 m²'lik bir yaşam alanına sahip olup, bunun 66.5 m²'si loggia ve 6.4 m²'si verandadır. Yapının taşıyıcı yapısı, 10 ayrı temel üzerine yayılmış 40 eğik direk üzerinde duran bir çelik iskelettir.

Evdeki tüm dolaplar, bir marangoz tarafından yapılan gömme dolaplardır. Göl tarafına bakan sürgülü pencereler 3 metre yüksekliğinde ve 7 metre genişliğindedir. Evin engelli erişilebilirliği, uygun bir asansör ile sağlanmaktadır. Ev, gerektiğinde kolaylıkla üç birime ayrılabilen bir şekilde tasarlanmıştır. Belki de gelecekte güzel bir emekli paylaşımlı yaşam topluluğu veya çok nesilli bir ev başlatırlar.

Proje, 2016 yılında başladı ve 2020 yılında tamamlandı. Potsdam, Almanya'da gerçekleştirildi. Tasarım sürecinde, doğanın başrol oynadığı bir ev tasarımı hedeflendi. İç ve dış mekanların göle olabildiğince yakın olması hedeflendi. İlk taslaklar hızla gerçekleştirildi, Mies van der Rohes Farnsworth House ilham kaynağı oldu. Yaşlı ağaçların dokunulmaz kalacağı baştan belliydi.

Yapının gerçekleştirilmesi sırasında, arazideki büyük ağaç popülasyonu nedeniyle yapı, normal bir kule vinç ile inşa edilemedi. Bunun yerine, tüm bina bir teleskopik forklift kullanılarak bölümler halinde monte edildi. Tüm borular için gerekli deliklerin ahşap kirişler ve çelik kirişler içine entegre edilmesi gerektiği için, tam bir altyapı sağlamak büyük bir zorluk oldu. Sonuç olarak, her kiriş ve her kiriş benzersizdir.

Carlos Zwick tarafından tasarlanan Haus Am See, sürdürülebilir inşaat malzemeleri ile çevresine saygı gösteren bir pasif evdir. Ahşap pencereler, yaşam alanlarını gölle birleştirir. Loggia, su üzerinde yükselir gibi görünür ve büyük bir akçaağaç ağacı oturma odasından geçer. Eski meşe ve kestane ağaçlarının büyük taçları, modern ağaç evini ve onun ağaç cephesini kucaklar.

Haus Am See, 2022'de A' Mimarlık, Yapı ve Yapı Tasarımı Ödülü'nde Altın ödül kazandı. Altın A' Tasarım Ödülü, tasarımcının dehasını ve bilgeliğini yansıtan muhteşem, olağanüstü ve trend belirleyen yaratıcılıklara verilir. Bunlar, sanatı, bilimi, tasarımı ve teknolojiyi ilerleten, olağanüstü mükemmellik sergileyen ve arzu edilen özellikleriyle dünyayı önemli ölçüde etkileyen saygın ürünler ve parlak fikirlerdir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Carlos Zwick
Görsel Kredileri: José Campos
Proje Ekibi Üyeleri: Architect: Carlos Zwick Visualizer: Mejo C. Joy
Proje Adı: Haus am See
Proje Müşterisi: Carlos Zwick


Haus am See IMG #2
Haus am See IMG #3
Haus am See IMG #4
Haus am See IMG #5
Haus am See IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun